Bardzo smaczna propozycja obiadowa poleca się we wtorek. Tarta z kurczakiem i brokułami na spodzie pszenno – gryczanym. Wszystko zalane sosem śmietanowo – majonezowym. Podchodziłam do niej dwukrotnie, raz piekłam od razu wszystko razem, drugi raz podpiekłam sam spód a dopiero później dołożyłam resztę składników. Wersja z podpieczonym spodem jest najlepsza. Jest bardzo bardzo pysznie.
Spód
100g mąki pszennej
100g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
40ml wody lekko gazowanej
80g masła
Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty / 24 cm /. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut.
1 pierś z kurczaka
sól
pieprz
zioła
brokuły
Pierś myjemy, kroimy na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Smażymy na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Brokuły płuczemy, rozdzielamy na różyczki. Wkładamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 6 minut. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie.
Sos
100ml śmietany 18%
2 łyżki majonezu
100g mozzarelli / tartej /
3 ząbki czosnku / przeciśnięte przez praskę /
sól/pieprz
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na podpieczonym spodzie układamy usmażonego kurczaka, odcedzone brokuły. Wszystko zalewamy sosem.Na wierzch możemy dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku / 180 stopni / przez 30 minut. Smacznego
fajny przepis na sos 🙂 ja zazwyczaj zapiekałam tylko w masie z jajkami. muszę wypróbować twojego 🙂