Tarta z kaszą manną i musem truskawkowym

I znowu kuchnia uczestniczy w wydarzeniu Ciasto na niedzielę tym razem jest to ciasto bez pieczenia z wyłączeniem sernika, w związku z tym mam dla was dzisiaj cudowną tartę na owsiano – orzechowym spodzie z kaszą manną i musem truskawkowym. Zniknęła za jednym podejściem 🙂

 

Spód
220 g płatków owsianych
70 g orzechów włoskich
70 g masła
4 łyżki miodu
Płatki i orzechy blendujemy na pył, dodajemy miód i rozpuszczone ostudzone masło. Wszystko porządnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Blache do tarty / 23 cm / wykładamy papierem do pieczenia i wygniatamy przygotowaną masą. Wkładamy do lodówki.

Masa z kaszy
0,5 litra mleka
1/2 szkl.cukru
100g masła
50g kaszy manny
Mleko z cukrem i masłem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, powoli wsypujemy kaszę, gotujemy około 12 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszamy. Po ostudzeniu rozprowadzamy na przygotowanym cieście, ponownie wstawiamy do lodówki.

Mus z truskawek
500g truskawek mrożonych lub świeżych
1 łyżka cukru
1 szt. galaretki truskawkowej
Truskawki zasypujemy łyżką cukru i dusimy przez około 10/15 minut, blendujemy. Powinniśmy uzyskać około 1,5 szkl. musu / w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ teraz do musu wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Jak mus zacznie tężeć wykładamy na masę z kaszy manny i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego

Za wspólne ” nie pieczenie ” dziękuje:
Beata
Bożena
Gosia
Joasia
Ewa
Szóste Niebo
Dorota
Marzena
Iwona
Angelika

9 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba spód do Twojego kaszowca, Kochana 🙂 Ja zwykle robię na herbatnikach, ale następnym razem wypróbuję Twój patent na pewno 🙂 Dzięki za wspólne „pieczenie” bez pieczenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *