Zapraszam Was dzisiaj na ciacho. Jako że mamy sezon na wiśnie, więc jest z wiśniami, z dodatkiem mielonych orzechów, nutą cynamonu i bezą. Proste i bardzo pyszne.
210 g mąki pszennej
80 g cukru
130 g masła
szczypta soli
1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
1 kg wiśni
100g cukru
1 szkl. mielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Wiśnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut, następnie podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Formę do tarty smarujemy masłem i wygniatamy ciastem, które posypujemy orzechami. Na orzechy wykładamy wiśnie, które posypujemy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut.
beza
3 białka
125 g cukru
szczypta soli
Białka z odrobiną soli ubijamy na pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia. I tak do wyczerpania cukru. Beza musi być gładka i lśniąca.
Po upływie 35 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nakładamy bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy 10 minut w tej samej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i tak suszymy przez 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Gotowe 🙂