Kolejna tarta rustykalna tym razem z bez膮 馃檪
Ciasto
240g m膮ki pszennej
140g mas艂a
szczypta soli
3 艂y偶ki cukru pudru
3艂y偶ki mielonych migda艂贸w
80ml ma艣lanki lub kefiru
Nadzienie
艣liwki
jab艂ka
3 艂y偶ki cukru, do posypania
1 艂y偶eczka cynamonu, do opr贸szenia
1 jajko roztrzepane z 1 艂y偶k膮 wody, do posmarowania ciasta
Beza
2 bia艂ka
1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
1/2 szkl.cukieru kryszta艂
Wszystkie sk艂adniki na ciasto wymiesza膰 / opr贸cz mielonych migda艂贸w/ wymiesza膰 i zagnie艣膰 ciasto, kt贸re wk艂adamy do lod贸wki na 60 minut. Po tym czasie nale偶y ciasto rozwa艂kowa膰 na grubo艣膰 oko艂o 0,5 cm na kszta艂t ko艂a. Przek艂adamy nasz placek na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia posypujemy mielonymi migda艂ami zostawiaj膮c 3cm marginesu. Po 艣rodku uk艂adamy jab艂ka pokrojone w paski w spos贸b zachodz膮cy na siebie nast臋pnie 艣liwki porojone w plastry. Posypujemy 3 艂y偶kami cukru i 艂y偶eczk膮 cynamonu. Nast臋pnie brzegi ciasta za艂o偶y膰 do 艣rodka, lekko je zlepiaj膮c (by nie odklei艂y si臋 podczas pieczenia).Ciasto na brzegach posmarowa膰 roztrzepanym jajkiem. Owoce przykrywamy bez膮 – bia艂ka jaj ubi膰 na sztywno, nast臋pnie dodawa膰 stopniowo cukier. Pod koniec ubijania doda膰 m膮k臋 ziemniaczan膮 i wymiesza膰.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez oko艂o 30 minut na dolnej p贸艂ce g贸ra/d贸艂. Przez nast臋pne 10 minut zmieniaj膮c p贸艂k臋 na wy偶sz膮 i grzanie na sam d贸艂. Wyj膮膰 wystudzi膰.