Tarta gruszkowo – jabłkowa

Leniwa niedziela, za oknem chłodem wieje. Mam dzisiaj dla Was ciasto które poprawi wasz nastrój. Pyszna tarta gruszkowo – jabłkowa z delikatną nutą cynamonu. Zapachniało jesienią ?


320g mąki pszennej
150g cukier
1 łyżka domowego cukru waniliowego
120g masła
1 jajko
Nadzienie
2 jabłka
2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy i całość siekamy. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy lśniące gładkie ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na placek i wylepiamy formę do tarty 28 cm / uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą / i dziabiemy widelcem. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażarnika. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon, mieszamy. Wykładamy na przygotowane ciasto. Z zamrażarnika wyjmujemy ciasto i ścieramy na grubych oczkach na wierz owoców. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. A nawet i dłużej, do zrumienienia góry ciasta. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *