Kto z nas nie lubi podjadać. Mam dla Was dzisiaj fantastyczną przystawkę, przekąskę. W sam raz do piwa i nie tylko. przy okazji możemy posprzątać lodówkę 😉
opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka masła
250g świeżego szpinaku
5 ząbków czosnku
2 łyżki ricotty
4 plastry wędliny
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki musztrady francuskiej
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego szpinaku dokładamy ricottę i mieszamy do połączenia.
Ciasto rozwijamy dajemu mu chwilę odpocząć. Na całości ciasta rozkładamy szpinak / od góry zostawiamy cm wolnego ciasta / następnie kładziemy wędlinę i smarujemy musztardą, teraz układamy paprykę pokrojoną w słupki. Zwijamy roladę, lekko spłaszczamy i kroimy pod skosem 4 cm odcinki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut do zrumienienia. I w ten właśnie sposób mamy smakołyk palce lizać 😉