Szparagi, boczek i sadzone jajko

Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolacje oddaj wrogowi. To stare mądre porzekadło powinniśmy wziąć sobie do serca. Z reguły zawsze się śpieszymy, szkoda nam czasu na śniadanie. Pamiętajmy jednak, że śniadanie to najważniejszy posiłek, który zaopatruje nas w energię na większą część dnia. Jako że mamy sezon na szparagi, proponuję Wam przepyszne danie śniadaniowe. Dla mnie bomba uwielbiam boczek, szparagi i jajka pod każdą postacią.

szparagi zielone – ilość zależy od was
cienko pokrojony boczek dojrzewający – tyle ile zjecie
jajka – ilość sztuk zależy od waszego apetytu
rukola
pomidory
sól
pieprz

Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 4 minuty. W tym samym czasie, na suchej, nagrzanej patelni kładziemy plastry boczku i smażymy do momentu uzyskania chipsów. Następnie przygotowujemy jajko sadzone. Na talerzu kładziemy niewielką ilość rukoli, boczek szparagi i na koniec jajko sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *