Szarlotka sypana

Pogoda za oknem paskudna a co za tym idzie samopoczucie nie najlepsze. Mam dla Was coś, co poprawi wasz humor. Cudowną szarlotkę sypaną. Nie dość, że cudowną to bardzo szybką w wykonaniu. Potrzebujemy tylko paru składników, piekarnik i gotowe 😉 Co Wy na to ? Kto chętny ?

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. kaszy manny
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 duże jabłka
cukier do smaku
1 łyżeczka tymianku
bułka tarta do posypania tortownicy
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do miski wsypujemy produkty suche, mieszamy. Tortownicę / u mnie 26 cm / smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno tortownicy wysypujemy 1/2 sypkiej mieszanki. Teraz dodajemy połowę / obranych i startych na tarce / jabłek, które posypujemy tymiankiem i cukrem, przykrywamy resztą jabłek. Posypujemy cukrem i pozostałą mieszanką sypką. Na wierzchu układamy plastry masła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 55 minut. Gotowe.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *