W dniu dzisiejszym kuchnia poleca fantastyczną surówkę. Nic skomplikowanego a tyle smaku. Pasuje do mięsa i do ryby. Ja nie mogę się oprzeć i podjadam zanim podam na stół. Samo zdrowie.
1 por
1 marchewka
1 jabłko
3 łyżki śmietany 18 %
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Z pora potrzebujemy białą i jasnozieloną część, którą myjemy, przecinamy wzdłuż na dwie połowy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Przekładamy do miski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach tak samo robimy z jabłkiem. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Na końcu dodajemy śmietanę i odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Gotowe. Szybko i pysznie.
klasyczna, najlepsza i najsmaczniejsza 😉
Surówka jest bardzo smaczna. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę chrzanu.
U mnie w menu jest na drugim miejscu zaraz po burakach ☺
O tak ! u mnie również buraki zajmują pierwsze miejsce 🙂