Stefanka

DSC01276

Stefanka rz膮dzi 馃槈

500g m膮ki pszennej
3/4szkl. cukru
200g mas艂a ro艣linnego
2 艂y偶ki miodu
2 jajka
1 艂y偶eczka sody
Z powy偶szych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto, podzieli膰 na 3 cz臋艣ci. Ka偶d膮 z cz臋艣ci wy艂o偶y膰 blach臋 28 x 24,5. Piec oko艂o 15 minut w 160 stopniach na z艂oty kolor.

Masa
1litr mleka
3/4szkl cukru
200g mas艂a
1 cukier z prawdziw膮 wanili膮
9 艂y偶ek kaszy manny
Mleko z cukrami oraz mas艂em zagotowa膰, odstawi膰 wsypa膰 kasz臋 manny i ca艂y czas mieszaj膮c doprowadzic do jednolitej konsystencji, jeszcze troszk臋 pogotowa膰. Wystudzi膰, podzieli膰 na dwie cz臋艣ci.

Polewa czekoladowa
60g czekolady gorzkiej
60g czekolady mlecznej
100ml 艣mietany krem贸wki 30%
Smietan臋 podgrza膰 prawie do wrzenia, dorzuci膰 po艂aman膮 czekolad臋 i miesza膰 a偶 do rozpuszczenia.
Upieczone placki, smarujemy powid艂ami, przek艂adamy wystudzon膮 mas膮 i ca艂o艣膰 dekorujemy polew膮 czekoladowa. Pycha

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *