Spaghetti z sosem łososiowym

Lubicie ryby ? My pod każdą postacią od smażonych, poprzez pieczone aż do wędzonych. I właśnie dzisiaj powstał obiad z rybą wędzoną. Połączenie słodkiej śmietanki i wędzonego łososia brzmi ciekawie ? Na pewno intrygująco, postanowiłam sprawdzić. To naprawdę jest dobre ! Spróbujcie.

200g wędzonego łososia
200g śmietanki 30% / ubitej, lekko gęstej /
4 ząbki czosnku
80ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1/2 łyżki suszonego tymianku
kilka listków świeżego tymianku
Łososia kroimy w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, tak żeby była zagęszczona. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek, jak tylko zacznie unosić się czosnkowy aromat, dokładamy łososia i smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając. Następnie powoli wlewamy śmietankę i bulion, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem, całość mieszamy i dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowy, odlany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy ze świeżym tymiankiem. Gotowe. Szybko i bardzo smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *