Spaghetti z sosem kurkowym

A dzisiaj rarytas dla podniebienia. Sos kurkowy. Niebo w gębie i palce lizać. Uwielbiamy nie tylko sos ale i jajecznicę z kurkami. A jakie są pyszne naleśniki z farszem kurkowym, mh… ale wszystko w swoim czasie. Dzisiaj sos kurkowy podany z makaronem.

500g kurek
1 cebula
200g śmietanki 30 %
2 łyżki masła
sól
pieprz
Kurki płuczemy i oczyszczamy. Większe grzyby kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy kurki. W momencie kiedy grzyby puszczą wodę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i wszystko razem dusimy do odparowania większości wody. Teraz dodajemy śmietankę i cały czas mieszając, dusimy na średnim ogniu do uzyskania porządanej gęstości sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Podajemy z czym chcemy. Ja mogę wcinać bez niczego. Pycha !

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *