Dzisiaj bardzo szybkie danie, dla tych zabieganych i zapracowanych. Dla jaroszy i nie tylko. Wystarczy makaron, pesto, parę dodatków i mamy super obiad, do tego bardzo zdrowy. Polecam, my bardzo lubimy takie kombinacje.
pesto
1 doniczka bazylii
garść natki pietruszki
50g orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
30g tartego parmezanu
sól
pieprz
100 ml oliwy z oliwek
ponadto
7 szt. pomidorków koktajlowych / w połówkach /
4 szt. oliwek czarnych
makaron spaghetti
Bazylię i natkę, płuczemy i osuszamy. Na suchej patelni prażymy orzeszki pini, następnie przekładamy do pojemnika blendera, dorzucamy bazylię, natkę pietruszki, rozdrobnione ząbki czosnku, parmezan, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość blendujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe grillujemy na patelni, oliwki kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy, dodajemy pesto, pomidorki i oliwki, całość mieszamy. Gotowe.