Spaghetti alla bolognese

Dzisiaj makaronowo, po włosku. Jak dla mnie to najlepsze danie obiadowe, choćby dlatego, że kocham makarony ! A makaron w zestawieniu z sosem alla bolognese to po prostu bajka 😉 Prawdziwy sos bolognese składa się z mięsa i warzyw oraz z niewielkiej ilości pomidorów. I teoretycznie nie powinno się go podawać z makaronem spaghetti 🙂 Mój sos składa się tylko z mięsa i pomidorów. Oj jest bardzo pomidorowo.500g mięsa mielonego wołowo/wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek
3 pomidory
2 szkl.soku pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
parmezan
makaron spaghetti
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojony czosnek po 2, 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy. Do gotowej cebuli dodajemy mięso i wszystko razem smażymy. Gdy nasze mięso jest już podsmażone dodajemy rozdrobnione pomidory, sok pomidorowy, bazylię i oregano / zioła dodajemy rozcierając je w dłoniach / Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut. Podajemy z makaronem spaghetti. Na końcu posypujemy tartym parmezanem. Smacznego 😉

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *