Śnieżny puch

Dzień dobry kochani 🙂 Przygotowałam dzisiaj dla Was ciasto z przepisu Ania gotuje. Sernik jest przepyszny. Lekko cytrynowy o aksamitnej konsystencji i kokosowej nucie. Prawdziwy śnieżny puch. Moja rodzina była zachwycona.


spód ciasta
50 g masła
3 łyżki cukru
1 szkl. wiórków kokosowych

masa serowa
500 g sera mielonego / użyłam Pilos z lidla /
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzącej wody
200g śmietanki 30 %

Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, następnie wsypujemy wiórki. Całość lekko podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do ostudzenia. Spód tortownicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy 3/4 masy kokosowej. Równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy, wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na bita i również wstawiamy do lodówki. W misce ubijamy / na małych obrotach/ ser powoli dolewając zimną galaretkę. Następnie łączymy z przygotowaną bitą śmietaną. Całość powoli wlewamy do przygotowanej tortownicy. Z uwagi na to, że masa jest bardzo rzadka, robiłam to łyżką, żeby nie uszkodzić spodu. Wstawiamy do lodówki, po około 60 minutach możemy górę ciasta posypać pozostałymi wiórkami. Całość zostawiamy na noc w lodówce. Tylko 40 minut roboty a tyle przyjemności dla podniebienia. Pycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *