艢mietanowiec

Czas na kawk臋 馃槈 a do kawki pyszny 艣mietanowiec. 聽Wymaga czasu ale warto czeka膰 馃槈

potrzebujemy

2 galaretki
1/2 szkl.mleka
3 艂y偶ki cukru
400 ml 艣mietany 30 %
3,5 艂y偶eczki 偶elatyny
ma艂e opakowanie herbatnik贸w
150 g orzech贸w w艂oskich

Galaretki przygotowujemy osobno, rozpuszczaj膮c w 400ml wrz膮cej wody. Odstawiamy do zastygni臋cia. Orzechy i herbatniki kruszymy na mniejsze kawa艂ki. Do garnka wlewamy mleko dodajemy cukier, zagotowujemy dodajemy 艣mietan臋 i doprowadzamy do wrzenia na ma艂ym ogniu. Wy艂膮czamy gaz dodajemy 偶elatyn臋 i ca艂y czas mieszamy do ca艂kowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Jak nasza masa zacznie delikatnie t臋偶e膰 dodajemy pokrojone w kostk臋 galaretki, pokruszone orzechy i herbatniki. Mieszamy i wylewamy do formy. Zostawiamy w lod贸wce na oko艂o 3 godziny. Pychota. Smacznego

4 komentarze

  1. Smietanowiec robila mi moja kochana babcia i w ten sposob zostala ze mna na zawsze 馃檪 smak dziecinstwa.Teraz ja robie sam dla mojej corki a ostatnio jej kolezanka pytala sie czy zrobi臋 go dla niej na urodziny :)Z ta zalewa smietana-mleko jak ktos ma wyobra藕ni臋 to mozna pokombinowa膰.Duzy plus za ten przepis.Pozdrawiam-40sto latek 馃槈

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *