Praca w kuchni wre 馃檪 Przygotowania do 艣wi膮t id膮 pe艂n膮 par膮. Sma偶ony 艣ledzik w zalewie octowej ju偶 si臋 maceruje, aczkolwiek jest tak pyszny, 偶e nie wiem czy doczeka 馃槈 Na wszelki wypadek zakupi艂am jeszcze jedn膮 porcje 艣ledzi.
500g 艣ledzi 艣wie偶ych oczyszczonych
2 cebule
m膮ka
1 艂y偶ka cukru
1 艂y偶ka soli
6 ziaren ziela angielskiego
2 li艣cie laurowe
6 ziaren pieprzu
1 szkl. octu
4 szkl.wody
艢ledzie myjemy osuszamy, obtaczamy w m膮ce i sma偶ymy na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor. Do garnka wlewamy wod臋 z octem dodajemy przyprawy, chwil臋 gotujemy. Cebule kroimy w pi贸rka. W du偶ym s艂oju ustawionym bokiem dla u艂atwienia , uk艂adamy 艣ledzie, warstw臋 pokrojonej cebuli, 艣ledzie i tak do wype艂nienia s艂oika zalewamy ciep艂膮 ale nie gor膮c膮 zalew膮, zakr臋camy s艂贸j. Po trzech dniach mo偶emy zabra膰 si臋 do degustacji 馃檪 Smacznego