Smażone polędwiczki z indyka

Ostatnio gościły na naszym stole polędwiczki z indyka. Najbardziej delikatne mięso drobiowe. Marynowane w musztardowo – miodowej zalewie. Przepyszne i bardzo soczyste. Polecam

DSC09101
3,4 szt. polędwiczki z indyka
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
10/15 listków bazylii
ryż pełnoziarnisty/długoziarnisty
2 łyżeczki oleju sezamowego

Wszystkie składniki  / miód, musztardę i cytrynę / wymieszać na jednolitą emulsje dodać listki bazylii. Polędwiczki umyć, oczyścić i nasmarować emulsją. Odstawić na około 3 godziny. Po tym czasie smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut na ładny złoty kolor, często przewracając. Ryż gotujemy w/g instrukcji na opakowaniu, pod koniec gotowania dodajemy olej sezamowy. Smacznego 🙂

DSC09109

7 komentarzy

  1. Wlasnie skonczylam smazenie poledwiczek miej wiecej wedle tego przepisu (nie mialam listkow bazyli, wiec uzylam 'w proszku’). No i bez ryzu (warzywa z patelni). Dobra marynata. Bardzo smaczne to wyszlo

  2. Witam..przepis znakomity :)ale didalam to co mialam w lodowce tzn…zamiast ostrej musztardy dodalam francuska i bazylie mielona,a calosc usmazylam na grillu.Rodzina sie zachwycala 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *