Smażona pierś kaczki

Ostatnio czasu mi brak, dlatego preferuje dania szybkie. Jedną z takich potraw jest smażona pierś kaczki, do tego młode ziemniaczki, jakaś surówka i już ! Uwielbiamy takie obiady 🙂

2 piersi kaczki
sól
pieprz
folia aluminiowa
Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Następnie myjemy, nacinamy skórę w kratkę, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu 8 minut. W tym samym czasie włączamy palnik pod ziemniakami. Po upływie 8 minut przekładamy piersi i smażymy drugą stronę przez 5 minut. Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie smażymy piersi, tym razem na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Odlewamy ziemniaki, obiad gotowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *