Dzisiaj zgodnie z obietnicą sezamowy ryż. Tak naprawdę robię dwie wersje. Jedną z sezamem i szczypiorkiem drugą czystą tylko z olejem sezamowym. Obie są pyszne aczkolwiek wolę tą drugą.
wersja I
100g ryżu najlepiej długoziarnistego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki sezamu białego
2 łyżki sezamu czarnego
pęczek szczypiorku
sól
Gotujemy wodę, solimy dodajmy łyżeczkę oleju sezamowego i ryż. Gotujemy około 13 minut. Na patelni prażymy sezam. Odcedzony ryż przekładamy do miseczki dodajemy pozostałą łyżeczkę oleju, sezam z patelni i poszatkowany szczypiorek. Mieszamy i wcinamy. Wspaniały dodatek do większości potraw.
wersja II
100g ryżu długoziarnistego
2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
Ryż gotujemy o 2 minuty krócej niż na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do miseczki dodajemy olej, mieszamy i wcinamy 🙂
Uwielbiam ten smak i zapach, który roznosi się po całej kuchni. Spróbujcie.