Sernik z malinami i borówkami

Witam Was serdecznie po bardzo długiej przerwie. W tym czasie wiele się wydarzyło i pewnie jeszcze się zdarzy, ale co tam. Mamy maj, najpiękniejszy miesiąc, jest pięknie, zielono i kolorowo, a do tego dziś są moje urodziny. Zamiast tortu, upiekłam sernik pełny malin i borówek. Pokryty polewą czekoladową. Niebo w gębie. Pięknego dnia Wam życzę.

spód
200 g herbatników
80 g rozpuszczonego masła

Herbatniki rozdrabniamy na proszek, dodajemy masło i całość mieszamy do uzyskania mokrego piasku. Tortownicę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wygniatamy przygotowaną masą. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa
1 kg sera z wiaderka / u mnie pilos /
5 jajek
200 g cukru
pare kropel aromatu waniliowego
12 g cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń śmietankowy / proszek /
1 łyżka kaszy manny
10 malin

owoce
120 g świeżych malin
120 g borówek amerykańskich

Do misy wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy 10 malin, budyń, kaszę manny oraz aromat. Miksujemy do połączenia. Kolejnym krokiem jest dodanie sera, który delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. W masę serową wciskamy opłukane i osuszone owoce. Wyrównujemy wierzch sernika i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy 70 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Na noc przekładamy do lodówki.

polewa czekoladowa
200 g śmietanki 30 %
200 g gorzkiej czekolady

Do garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu lekkiego wrzenia. Przykręcamy gaz i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do połączenia. Studzimy. Przestudzoną polewą dekorujemy sernik. Gotowe.

Facebook
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *