To, że uwielbiamy serniki, już wiecie, że lubimy kombinować i sprawdzać nowe przepisy też. Dzisiaj czas na kolejny przepis, tym razem podejrzany na stronie White Plate ale lekko zmodyfikowany. Sernik jest cudownie delikatny, rozpływający się w ustach. Po prostu pyszota.
1 kg sera z wiaderka / użyłam Piątnicy /
100g białej czekolady / posiekanej /
1 budyń waniliowy / proszek /
90g cukru
1 cukier waniliowy / nie wanilinowy /
3 jajka
50g miękkiego masła
2 gruszki w syropie / pokrojone na plasterki /
Do misy wkładamy, ser, budyń, oba cukry i miksujemy do połączenia składników. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku i po kawałku masła. Na końcu już bez miksera dodajemy białą czekoladę i delikatnie mieszamy. Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy sernik, na którego wierzchu układamy w rozetkę przygotowaną gruszkę. Jeżeli nie macie gruszek, użyjcie innych owoców. Wkładamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę 175 stopni i od momentu osiągnięcia żądanej temperatury pieczemy 70 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika, tylko zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na noc przekładamy do lodówki. Na następny dzień możemy posypać cukrem pudrem lub startą ciemną czekoladą.