Tak, tak, mam faz臋 na serniki, ale zapewniam Was, 偶e nikt z nas z tego powodu nie narzeka 馃檪 Dzisiaj kolejna propozycja r贸wnie pyszna, jak pozosta艂e. Powiem szczerze, 偶e sama nie wiem, kt贸ry jest najlepszy, wszystkie s膮 cudowne, ale ka偶dy w swoim rodzaju. A Wam, kt贸ry najbardziej smakuje ? Sernik z bia艂膮 czekolad膮 i gruszkami czy Sernik cha艂wowy a mo偶e ten Sernik bardzo puszysty ?
Sp贸d
160g ciasteczek Oreo
2 艂y偶ki roztopionego mas艂a
Ciasteczka w ca艂o艣ci rozkruszamy na piasek, dodajemy roztopione mas艂o i mieszamy do momentu uzyskania mokrego piasku. Tortownic臋 23 cm wyk艂膮damy papierem do pieczenia. Wsypujemy przygotowane ciasteczka, i ugniatamy sp贸d tortownicy / ja za pomoc膮 szklanki /. Wk艂膮damy do lod贸wki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
800 g sera z wiaderka / u偶y艂am pi膮tnicy /
250 ml 艣mietanki 30 %
3 jajka
2 偶贸艂tka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy / nie wanilinowy /
1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
1 艂y偶ka m膮ki pszennej
3/4 opakowanie ciasteczek oreo / po艂amane na po艂贸wki i 膰wiartki /
Do misy wbijamy jajka, dodajemy 偶贸艂tka, cukier i cukier waniliowy. Ca艂o艣膰 ubijamy na kogel-mogel. Nast臋pnie partiami dodajemy ser i 艣mietank臋, na koniec po 艂y偶ce m膮ki pszennej i ziemniaczanej. Miksujemy do po艂膮czenia. Przek艂adamy na przygotowany sp贸d i wk艂adamy do piekarnika. Pieczemy w 150 stopniach przez oko艂o 60 minut. Czas liczymy od momentu uzyskania 偶膮danej temperatury. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu wk艂adamy do lod贸wki na noc.
Wierzch sernika
250 ml 艣mietanki 30%
2 艂y偶ki mascarpone
2 艂y偶ki cukru pudru
1/4 opakowania ciasteczek oreo
艢mietan臋 ubijamy z mascarpone na bit膮 艣mietan臋, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Po艂ow臋 masy wyk艂adamy na g贸r臋 i boki sernika. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 przek艂adamy do r臋kawa cukierniczego i dekorujemy rozetkami oraz reszt膮 ciasteczek oreo.