Wstali艣cie ? Ju偶 po 艣niadaniu ? Jak tak to czas na kawk臋 a do kawki pyszny sernik na krucho – orzechowym spodzie 馃檪 By艂 cudowny, tak tak by艂, mam w domu dw贸ch serniko偶erc贸w 馃檪
ciasto kruche
125g mas艂a
1,5 艂y偶ki cukru pudru
5 偶贸艂tek
0,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. m膮ki pszennej
Z powy偶szych sk艂adnik贸w zagniatamy kruche ciasto i wk艂adamy do lod贸wki na czas przygotowania masy serowej.
masa serowa
1 kg twarogu sernikowego
125g mas艂a
1 szkl. cukru
3 jajka
aromat waniliowy lub migda艂owy
2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
5 bia艂ek + 3/4 szkl.cukru
300g/400g orzech贸w w艂oskich
Mas艂o ucieramy z cukrem na jasn膮 puszyst膮 mas臋. Do puszystej masy dodajemy pojedy艅czo jajka ca艂y czas ucieraj膮c do po艂膮czenia, dodajemy aromat. Teraz dodajemy porcjami ser i m膮k臋 ziemniaczan膮. Mieszamy do po艂膮czenia. Bia艂ka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier r贸wnie偶 porcjami. Na koniec 艂膮czymy mas臋 serow膮 z bia艂kami. Na dno blachy / mniej wi臋cej 23/35 / 艣cieramy na grubych oczkach przygotowane kruche ciasto. Ca艂o艣膰 posypujemy pokruszonymi orzechami w艂oskimi. Na ko艅cu powoli przek艂adamy mas臋 serow膮, wyg艂adzamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 30 minut, potem w 170 stopniach nast臋pne 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w pierkarniku, lekko uchylami drzwiczki i tak studzimy przez 60 minut. Po up艂ywie tego czasu wyjmujemy sernik. Smacznego
Te偶 jestem zapalonym serniko偶erc膮 馃槈 Ciacho wygl膮da bajecznie 馃檪