Sernik na kruchym cieście z bezą i kruszonką. Po prostu rewelacja, dla mnie poezja dla pana męża tym bardziej nie mówiąc już o naszym trzylatku. Sernikożercy 😉
250g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl. mąki pszennej
Z powyższych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny
1 kg twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125g masła
3 jajka
1 szkl.drobnego cukru
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę dodawać jajka jedno po drugim i cały czas ucierać do połączenia. Dodać ser i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać tak, żeby dostało się jak najmniej powietrza.
1 puszka brzoskwiń
5 białek
3/4 drobnego cukru
Brzoskwinie pokroić na ósemki, białka ubić na sztywną lśniącą pianę pod koniec ubijania dodawać powoli cukier.
Blachę 25 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zetrzeć na tarce na dno blachy, na ciasto wyłożyć masę serową, ułożyć brzoskwinie, przykryć bezą i zetrzeć drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Smacznego