Sernik kokosowy na p艂atkach migda艂owych

Pewnie powiecie, znowu sernik. A tak, znowu 馃槈 cudowny, o smaku i zapachu kokosowym, rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach. Jak dla nas przepycha. Od dzisiaj m贸j ulubiony.


sp贸d
60 g p艂atk贸w migda艂owych

masa serowa
500 g twarogu z wiaderka / u mnie Pilos /
500 g serka mascarpone
150 g cukru
3 jajka
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
oko艂o 300 ml mleczka kokosowego / woda + 艣mietanka /
3-4 krople aromatu migda艂owego

polewa
100 g bia艂ej czekolady
3 艂y偶ki mleczka kokosowego
4 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych
8 szt. raffaello

Tortownic臋 21 cm / sp贸d / wyk艂adamy papierem do pieczenia, smarujemy mas艂em i wysypujemy bu艂k膮 tart膮. Nast臋pnie wysypujemy p艂atki, kt贸re r贸wnomiernie rozk艂adamy.
Do misy wk艂adamy oba sery, dodajemy cukier, miksujemy do po艂膮czenia. Kolejny krok to dodanie jajek, jedno po drugim i po ka偶dym miksujemy do po艂膮czenia. Teraz do masy dodajemy m膮k臋, aromat i mleczko kokosowe. Ponownie miksujemy. Przygotowan膮 mas臋 wyk艂adamy na p艂atki migda艂owe. Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, po czym od razu zmniejszamy temperatur臋 do 160 stopni. Pieczemy 80 minut. Sernik wyro艣nie i opadnie, powinien by膰 r贸wny jak st贸艂. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Wystudzony wstawiamy do lod贸wki.
W garnku rozpuszczamy czekolad臋 i dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, studzimy. Wystudzony sernik, dekorujemy polew膮 z bia艂ej czekolady i wi贸rkami kokosowymi. Smacznego 馃檪


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *