Sernik chałwowy

Sernik z białą czekoladą i gruszkami był fantastyczny, ale ten to mistrzostwo 😉 Sernik jest ciężki, wilgotny, do tego o smaku chałwy, a co najważniejsze wcale nie jest za słodki. Po prostu jest cudowny.


800g twarogu na sernik / użyłam piątnicy z wiaderka /
250g chałwy waniliowej
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy / nie wanilinowy /
1/2 szkl. śmietanki 30 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa
1/2 szkl. śmietanki 30 %
150g chałwy waniliowej
Chałwę rozkruszamy. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy dodajemy rozkruszoną chałwę. Mieszamy do połączenia. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową. W piekarniku na dolnej półce umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Na środkowej półce / ja zamiast pełnej blachy włożyłam ruszt / umieszczamy sernik. Ja zamiast pełnej blachy włożyłam ruszt. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Pieczemy 70 minut od momentu uzyskania żądanej temperatury. Po upieczeniu zostawiłam w uchylonym piekarniku, przez 60 minut, następnie usunęłam naczynie z wodą. I zostawiłam sernik do całkowitego wystudzenia.
Polewa
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Studzimy, od czasu do czasu mieszając. Wylewamy na ostudzony sernik i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. A potem to już się tylko delektujemy 🙂


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *