Witam was w ten piękny poranek. Od godziny siedzę na tarasie, napawam się ciszą panującą wokół. Pan mąż w pracy, młody jeszcze śpi. A ja pije kawę i delektuje się fantastycznym sernikiem z jogurtów greckich. Jest przepyszny, chyba nawet lepszy od tradycyjnego. Koniecznie musicie spróbować. Cudownego dnia wam życzę.
2 jogurty greckie po 400g
1 serek mascarpone 250g
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe bez cukru
1 szkl.cukru pudru
Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiamy cukier. Ma powstać konsystencja bezy. Żółtka ucieramy z mascarpone dodajemy proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Następnie powoli dodajemy jogurty. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej tortownicy 25cm. Jak będziecie wykładać tortownicę papierem, to tak żeby trochę podnieść brzegi tortownicy. Sernik dość dużo urośnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 70 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia a potem wkładamy do lodówki na parę godzin.
Kuchnia bierze udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę, dziękuje za wspólne pieczenie
Bożenie
Dagmarze
Joannie
Magdzie
Szóste niebo
Danucie
Eli
Lidii
Uwielbiam ten typ „sernika” 🙂 O wiele lżejszy, niż z typowego twarogu i jaki pyszny! Dzięki Kochana za wspólne cukiernictwo w ten weekend 🙂
Zazwyczaj robiłam tylko na jogurtach a tu wersja z mascarpone, wypróbuję:) Dzięki za wspólne pieczenie!
Pięknie wyrósł, wygląda na bardzo puszysty!
Dziękuję za wspólne pieczenie
Robiłam kiedyś podobny, jest bardzo dobry.
Mniam..robiłam chyba ze dwa razy taki sernik..pyszny to fakt..Dzięki za wspólne pieczenie.
Wspaniały sernik. Dziękuję za wspólne pieczenie. 🙂
Czy moge upiec ten sernik na spodzie ktoregos z Pani sernikow?a moze na kazdym? Prosze o rade.
Oczywiście, że tak. Może być na kruchym cieście lub na ciasteczkowym.