Sernik bez sera

Witam was w ten piękny poranek. Od godziny siedzę na tarasie, napawam się ciszą panującą wokół. Pan mąż w pracy, młody jeszcze śpi. A ja pije kawę i delektuje się fantastycznym sernikiem z jogurtów greckich. Jest przepyszny, chyba nawet lepszy od tradycyjnego. Koniecznie musicie spróbować. Cudownego dnia wam życzę.


2 jogurty greckie po 400g
1 serek mascarpone 250g
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe bez cukru
1 szkl.cukru pudru
Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiamy cukier. Ma powstać konsystencja bezy. Żółtka ucieramy z mascarpone dodajemy proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Następnie powoli dodajemy jogurty. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej tortownicy 25cm. Jak będziecie wykładać tortownicę papierem, to tak żeby trochę podnieść brzegi tortownicy. Sernik dość dużo urośnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 70 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia a potem wkładamy do lodówki na parę godzin.

Kuchnia bierze udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę, dziękuje za wspólne pieczenie
Bożenie
Dagmarze
Joannie
Magdzie
Szóste niebo
Danucie
Eli
Lidii

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *