Mam dzisiaj dla was super ser, który możecie własnoręcznie przygotować i który nie wymaga wyżej szkoły jazdy. Ja zostałam zainspirowana przepisem Di gotuje który wykonałam krok po kroku. Przepis świetny, a sam serek poemat. Pycha !
1 litr mleka 3,2 %
450 ml śmietany 18 %
6 jajek
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
Śmietanę, jajka, cukier i sól miksujemy, dolewamy do mleka i mieszamy. Teraz garnek stawiamy na najmniejszym palniku i ustawiamy średni płomień. Zaczynamy ogrzewanie. Kiedy pojawią się pierwsze grudki zmniejszamy ogień do minimum i zaczynamy mieszać zaczynając od boków garnka. Czyność powtarzamy średnio co 3 – 4 minuty. Mleko ogrzewamy do momentu kiedy skrzep zacznie się zbijać w kawałki.
Zajęło mi to około 3 godzin. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut aby serwatka mogła się oddzielić. Następnie sito wykładamy mokrą ściereczką i układamy na niej ser. Zawijamy boki ściereczki i delikatnie odciskamy jednocześnie wypełniając wolną przestrzeń. Na końcu /tą samą ściereczką / dokładnie owijamy nasz ser i dociążamy. Najlepiej przykryć talerzykiem i położyć kg cukru bądź odważnik. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia potem wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Z podanych proporcji wychodzi około 400 g sera. Na śniadanie jak znalazł. Smacznego
fajny ser, zapisuję sobie do zrobienia
polecam, ser jest przepszny
Pyyyysznie 🙂
pysznie pysznie kochana 😀
Interesujący przepis – spróbuję zrobić : )
W takim razie czekam na efekty 🙂