Schab pieczony w pomarańczach

Pyszny, soczysty, aromatyczny kawałek mięsa. Idealny na kanapki lub jako porcja obiadowa z sosem pieczeniowym. Ja upiekłam po prostu do chleba. Pycha !


1 kg schabu środkowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
1 pomarańcza
1 szkl. soku z pomarańczy
Mięso myjemy, oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obsypujemy majerankiem. Na dno naczynia żaroodpornego układamy obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę. Na plastrach kładziemy mięso, podlewamy sokiem. Zamykamy naczynie i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy w nagrzanym piekarniku / 200 stopni / przez 60 minut od czasu do czasu podlewamy sosem z naczynia. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywę i delikatnie rumienimy górę mięsa. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *