Schab długodojrzewający 🙂 Uwielbiam, to jest to co mogłabym jeść na śniadanie , obiad i kolację. Nie ma porównania z tym co możemy zakupić w sklepie z całą gamą chemii jaką nam serwują. Tutaj jedynymi konserwantami jest cukier i sól. Już nie mogę się doczekać …
2 kg schabu wieprzowego ok (środkowy)
1/4 szkl.cukru
1/2 szkl.soli
1 główka czosnku (obrać i posiekać)
pieprz
papryka
ulubione zioła
Schab oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Obtoczyć w cukrze, włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 15 godzin, po tym czasie wyjąć, umyć, osuszyć, obtoczyć w soli i ponownie włożyć do lodówki, pozostawić na 24h.
Po tym czasie wyjąć mięso i dobrze umyć, osuszyć, następnie obtoczyć w przyprawach i włożyć do siatki albo podkolanówki, powiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni.
Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia. Uwielbiam mogę go jeść codziennie 😉 do tego chleb własnego wypieku i po prostu raj.