Sałatka z buraków i włoskich orzechów

Jako miłośniczka buraków, wcinam je pod każdą postacią od gotowanych po marynowane. Robię z nich również różne sałatki, jedną z nich jest dzisiejsza. Buraczki świetnie komponują się z włoskimi orzechami i tymiankiem. Jest po prostu pysznie.

2 średnie buraki gotowane/pieczone
30g posiekanych orzechów włoskich
2 gałązki świeżego tymianku

sos
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu balsamicznego
1,5 łyżeczki miodu
sól
pieprz
Z powyższych składników montujemy sos.
Ugotowane lub upieczone buraki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy część posiekanych orzechów i listki tymianku. Mieszamy, posypujemy pozostałą cześcią orzechów i skrapiamy przygotowanym sosem. Najlepiej smakuje jak troszkę postoi w lodówce i smaki się przegryzą. Uwaga ! jest wciągająca. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *