Sałatka z białej kaszy gryczanej i tuńczyka

Dzisiaj rewelacyjna przekąska w formie sałatki. Biała kasza gryczana w towarzystwie tuńczyka i ogórka kiszonego to prawdziwy raj dla podniebienia.

potrzebujemy

100 g białej kaszy gryczanej
200 g tuńczyka w oleju / w kawałkach /
4 ogórki kiszone
1 jabłko
mała puszka groszku konserwowego
mała puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
2 łyżki posiekanego koperku
sok z cytryny
sól
pieprz
majonez

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę i groszek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki, jabłko i cebulę, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy z ugotowaną, ostudzoną kaszą. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek, sok z cytryny, ewentualnie majonez. Wkładamy do lodówki na około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *