Szybka, prosta a jakże smaczna. Może być dodatkiem do każdego dania obiadowego. Jak ją robię ,to nie mogę się powstrzymać od podjadania. W efekcie na obiad zostaje niewiele. Moja ulubiona, zresztą jak każda z białej kapusty.
1/4 główki białej kapusty
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Kapustę szatkujemy, płuczemy, solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy dodajemy posiekany koperek. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny dodajemy cukier, sól i pieprz. Całość dodajemy do sałatki, mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Pyychota.
Najlepsza surówka z młodej kapusty 🙂 Dla mnie obowiązkowo z kminkiem.
Następnym razem dodam kminku 🙂