Sałatka z awokado i pomarańczą

A dzisiaj sałatka z wczorajszego grilla. Letnia, świeża i orzeźwiająca w sam raz na upały. Jak to niewiele do szcześcia potrzeba. Lubimy takie sałatki.

200g mieszanych sałat
1 pomarańcza
1 awokado
1 czerwona cebula
1/2 szkl. ugotowanej kaszy bulgur
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól różowa himalajska
pieprz
Sałaty wysypujemy do misy. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, obieramy z błon i rozdrabniamy. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 15 minut, następnie odsączamy na sicie. Kaszę gotujemy w/g instrukcji na opakowaniu. Awokado przecinamy, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy na plasterki. Wszystko ze sobą delikatnie łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Gotowe.

6 komentarzy

  1. Sałatka wygląda bardzo efektownie i myślę, że może być smaczna , wypróbuję ją na pewno ponieważ bardzo lubię awokado i kaszę bulgur. Lubię też jak sałatka jest kolorowa i zdrowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *