Sałatka warstwowa

Kiedyś w jakieś kulinarnej gazecie, podobna sałatka przyciągnęła mój wzrok. Postanowiłam wypróbować. Sałatkę można podać w jednej większej salaterce lub słoikach, pucharkach. Jedno jest pewne, naczynia muszę być przezroczyste.

1/4 główki kapusty pekińskiej
15 pieczarek marynowanych
3 jajka na twardo
15 rzodkiewek
150g żółtego sera, startego na dużych oczkach
150g szynki konserwowej, pokrojonej w drobną kostkę
1/2 czerwonej papryki
1 mała puszka groszku konserwowego/ 170g /
3 łyżki majonezu
szczypiorek
sól
pieprz
Kapustę pekińską i szczypiorek siekamy. Jajka, rzodkiewki, paprykę kroimy w kostkę. Dno salaterki wysypujemy częścią posiekanej kapusty, następnie solimy i oprószamy pieprzem. Kolejno kładziemy pieczarki pokrojone na ćwiartki, na to rzodkiewki, teraz pierwszą warstwę majonezu / w zależności pd naczynia lub naczyń / Na majonez dajemy groszek, na nim posiekane jajka, szynka, żółty ser, papryka. Kończymy kolejną warstwą majonezu, na nim rozsypujemy pozostała część kapusty i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *