Ryż na słodko

Po tych wszystkich szaleństwach kapuścianych nadszedł czas na coś lekkiego. Szybka i prosta przekąska. Ryż na słodko 😀

DSC07189

100g ryżu basmanti
150ml wody
szczypta kardamonu
1 łyżeczka miodu
0,5kg truskawek
3 łyżki brązowego cukru
1/4 szkl. wody

Ryż płuczemy. Następnie podprażamy w garnku, dodajemy kardamon i wodę. Gotujemy pod przykryciemy do momentu kiedy ryż pochłonie 80% wody. Odstawiamy na 20 minut, dodajemy miód. Jeżeli posiadamy truskawki mrożone to do garnka z truskawkami dodajemy cukier, wodę i na bardzo małym ogniu podduszamy do wytworzenia gęstego sosu. Jeżeli świeże to na łyżeczce masła klarowanego podsmażamy dodajemy wodę, cukier i również dusimy. Ryż mieszamy z truskawkowym sosem. Ozdabiamy, możemy posypać orzechami, prażonym sezamem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *