Ryba po grecku 馃檪 nie mo偶e jej zabrakn膮膰 na 艣wi膮tecznym stole 馃檪 I tym samym rozpoczynamy cykl potraw wigilijnych i 艣wi膮tecznych. To ulubione danie mojego m臋偶a.
oko艂o 1kg filet贸w rybnych
5 marchewek
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
1/2 pora strona bia艂a
5 szt.ziela angielskiego
2 listki laurowe
s贸l
pieprz
koncentrat pomidorowy
s艂odka papryka
Marchew, pietruszk臋, selera obieramy i 艣cieramy na tarce z grubymi oczkami. Zalewamy wrz膮c膮 wod膮, solimy dodajemy ziele i li艣膰 laurowy, gotujemy oko艂o 20 minut. Cebule i pora kroimy na plasterki i szklimy na patelni. Dodajemy do ugotowanych warzw, doprawiamy koncentratem pomidorowym, papryk膮, pieprzem oraz sol膮. Doprowadzamy do wrzenia i wy艂膮czamy. Ryb臋 myjemy, osuszamy, przyprawiamy sol膮 i pieprzem. Obtaczamy w m膮ce i sma偶ymy na z艂oty kolor.
Na dnie naczynia rozk艂adamy cz臋艣膰 warzyw potem usma偶one filety i przykrywamy warzywami w ten spos贸b mo偶emy zrobi膰 kilka warst. Pysznie samkuje na zimno i gor膮co. Smacznego
Rewelacyjny przepis 馃檪
i rewelacyjnie smakuje 馃檪