A dzisiaj zapowiadany przepis na zupę różową. Można by powiedzieć zupa jak zupa tyle, że różowa. Jednak jest trochę inna niż zwykła kalafiorowa.1/2 fioletowego kalafiora
1 jabłko
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
Kalafiora płuczemy, rozdzielamy na różyczki. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, paprykę i cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy przygotowane warzywa i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy.
Następnie wszystko przekładamy do garnka dolewamy wywar i dusimy do miękkości kalafiora. Na końcu dodajemy jogurt i całość blenujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podać z makaronem, groszkiem ptysiowym, grzankami. Miłego popołudnia wam życzę.