Rosół na pieczonej gęsinie

Witam Was serdecznie po długiej przerwie. Mam dzisiaj dla Was przepyszny rosół na pieczonej gęsinie. Jakiś czas temu razem z naszymi serdecznymi sąsiadami Karoliną i Rafałem byliśmy na obiedzie w restauracji o sympatycznej nazwie Winogrono. W menu był rosół na pieczonym kurczaku, spróbowałam i bardzo mi zasmakował, powiem więcej nawet mój syn niejadek, również go zjadł. Najlepszy rosół jest na kilku rodzajach mięs, ja do swojego zawsze dodaje kawałek kaczki, ale od jakiegoś czasu w moim sklepie nie ma kaczki, za to jest gęś, a raczej części z gęsi. Będzie rosół z gęsi ! Pieczonej gęsi ! Z części pieczonej gęsi ! O mamusiu wyszedł przepyszny. Po prostu palce lizać.

A więc tak, kupujemy części z gęsi, u mnie to skrzydło. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i wkładamy umyte kawałki gęsiny. Pieczemy do zrumienienia.

opakowanie porcji rosołowej z gęsi
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
1/2 opakowania selera naciowego
4 liście kapusty włoskiej
1 opalona cebula
1 mała główka czosnku / obrana /
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
sól
5 godzin

Upieczone kawałki gęsiny przekładamy do garnka razem z wytopionym tłuszczem, następnie zalewamy ciepłą wodą, w ilości 3 litrów. Po zagotowaniu dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 godzin. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *