Roladki wołowe

Dzisiaj po śląsku i wielkopolsku. Roladki wołowe czyli innymi słowy zrazy zawijane z kluskami śląskimi i modro kapustą. Danie pierwsza klasa !

1kg udzica wołowego
musztarda
200g boczku wędzonego
2 ogórki kiszone
1 szt.cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu czarnego
kromka razowego chleba
sól
pieprz
Udziec oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry o grubości około 1cm, cienko rozbijamy, smarujemy musztardą, układamy plastry boczku, ogórka pokrojonego w słupki i cebulę w piórkach. Zawijmy, spinamy szpilką i obsmażamy na złoty kolor. Przekładamy do garnka zalewamy wodą do przykrycia roladek. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kromkę razowego chleba, sól i gotujemy do miękkości. Podajemy z kluskami śląskimi i modro kapustą. Pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *