Dzisiaj do艣膰 spontaniczne danie 馃槈 Filet z indyka i produkty zalegaj膮ce w lod贸wce 馃槈 呕贸艂ty ser i seler naciowy. W tym daniu poznamy selera w dw贸ch ods艂onach, podduszonego i delikatnie chrupi膮cego w roladce. Lekko pikantny seler nadaje smak potrawie.
filet z indyka
3 艂odygi selera naciowego
plastry 偶贸艂tego sera
s贸l
pieprz
2 czerwone cebule
1 bia艂a cebula
Filet myjemy i tniemy na plastry, delikatnie rozklepujemy. Przyprawiamy sol膮 i pierzem. Na wierzchu uk艂adamy plastry sera a potem poci臋ty seler naciowy.
Zwijamy roladk臋 spinamy szpilk膮 lub wyka艂aczk膮. Obsma偶amy na gor膮cym t艂uszczu. Obie cebule kroimy w grub膮 kostk臋 dodajemy poci臋tego na ma艂e kawa艂ki selera, przyprawiam. Wszystko delikatnie podduszmy. Do naczynia 偶aroodpornego przek艂adamy cz臋艣膰 zeszklonej cebuli uk艂adamy roladki i przykrywamy reszt膮 cebuli. Pieczemy w temperaturze 180 stopni oko艂o 30/40 minut. Pyszno艣ci. Smacznego 馃檪
Wiem, 偶e to ma艂o „starowiejskie” ale zdarza Ci si臋 korzysta膰 w kuchni z tofu?
Ma艂o kto wie, 偶e starowiejska pochodzi od miejscowo艣ci w kt贸rej mieszkam 馃槈 Stara Wie艣, celow napisane razem. Nie jeszcze nie korzysta艂am ale postaram si臋 zainteresowa膰 tematem.
O. To rzeczywi艣cie nie wiedzia艂am i my艣la艂am, 偶e chodzi o tradycyjn膮 polsk膮 kuchni臋 :-). Dzi臋ki!