Rewelacyjna przekąska, przystawka poleca się w sobotę. Nie tylko pyszna, ale również efektowna. Polecam.
1/2 kg szpinaku mrożonego
1 łyżeczka masła
4 jaja
czosnek
2 łyżki mąki
sól
200-250 g łososia wędzonego
opakowanie fety
trochę białego serka ja używam Bielucha
2 łyżki śmietany lub jogurtu
Szpinak mrożony wrzucić z masłem na patelnię, na końcu dodać przeciśnięty czosnek i sól i jeszcze troszkę odparować. Wystudzić, zmiksować z żółtkami i mąką na końcu dodać ubite białka.
Rozłożyć na papier na blachę z wyposażenia kuchenki (jak na roladę słodką)i piec ok 15-20 min min w 175 st. Wyjąć i na wierzch położyć wilgotną ściereczkę. Po ostygnięciu zdjąć ściereczkę odwrócić tak, aby papier był na górze i zdjąć, blat szpinakowy przełożyć ponownie na papier i na wierzch rozsmarować wymieszane serki z jogurtem na to rozłożyć łososia zawinąć dokładnie papierem.