Rogaliki drożdżowe

Były rogaliki maślane teraz czas na drożdżowe, nadziewane powidłami śliwkowymi produkcji mojej mamy. W sam raz do kawki albo na śniadanie. Pycha

DSC09289

500g przesianej mąki pszennej
25g drożdży świeżych
1/2 szkl. ciepłego mleka
3 łyżki cukru
3 jajka
65g roztopionego ostudzonego masła
powidła śliwkowe
cukier puder

Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy resztę mleka, roztopione masło. Teraz dodajemy mąkę i rozpuszczone drożdże, zagniatamy elatyczne ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do rąk, delikatnie  podsypujemy mąką. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
DSC09283
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości do 0,5mm nie więcej. Placki kroimy na 8 trójkątnych części. Na szerszą stronę nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy rogalik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, w tej temperaturze pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować to już zależy od was 😉 Smacznego

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *