Rogale a la Świętomarcińskie

Podobno na św. Marcina, rogale i gęsina. U nas będą rogale. Moje rogale są drożdżowe i z mniejszą ilością cukru, przez co nie są aż tak słodkie. Niebo w gębie.Ciasto
50g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
100g roztopionego masła
6 jajek
3 łyżki cukru
1000g mąki pszennej
Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ubijamy z cukrem, następnie powoli dolewamy ostudzone, roztopione masło, rozpuszczone drożdże, i dosypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Nadzienie
100g białego maku
100g migdałów
100g orzechów włoskich
3/4 szkl.cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
Mak, migdały i orzechy zaparzamy, ja to zrobiłam mlekiem. Każde 100g bakalii zalałam wrzącym mlekiem w ilości 100 ml. Odstawiłam na 10 minut, następnie zlałam mleko i całość zmieliłam dwa razy. Dodajemy cukier puder i śmietanę, ucieramy na jednolitą gęstą masę.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Przecinamy na 8 trójkątów. Na każdą część od strony szerszej nakładamy nadzienie i zwijamy rogala. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika rogale smarujemy mlekiem. Pieczemy 18 minut w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach. Studzimy na kratce. Ostudzone rogale lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

3 komentarze

    1. Dokładnie tak. Każde 100 g bakalii zalewamy wrzącym mlekiem w ilości 100 ml. Odstawiamy na 10 minut, następnie zlewamy mleko i całość mielimy dwa razy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *