Racuchy z jabłkami

Co jak co ale placki, racuchy są u nas na porządku dziennym. Na śniadanie lub na kolacje w przypadku mojego dziecka mogą być również na obiad. Cudownie pachnące, z wierzchu chrupiące. Posypane cukrem waniliowym własnej produkcji. Ile bym nie zrobiła wszystko znika. Pychaa

25g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
łyżka cukru
1 jabłko

Drożdże kruszymy zasypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Jajko miksujemy ze szczyptą soli dodajemy mąkę i zaczyn. Ciasto musi mieć gęstość śmietany. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do gotowego ciasta. Mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *