Dzisiaj wieczorową porą 😉 Mam nadzieję, że mi wybaczycie. Kuchnia wzięła udział w wydarzeniu Racuchy Drożdżowe zorganizowanym przez – Ciasto na niedzielę – Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Pyszne racuszki drożdżowe można podać z cukrem pudrem, konfiturą, można upiec z jabłkiem lub innym dodatkiem. Pyszności 🙂
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
szczypta soli
1 – 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
Mąkę przesiać dodać sól, ja dodaje po boku. Zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać resztę mleka i składników. Wyrobić łyżką, ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Na patelni lub w garnuszku rozpuszczmy smalec. Temperatura tłuszczu nie może być za duża bo wtedy nasze racuchy na wierzchu się spalą a w środku będą surowe. Nabieramy łyżką zamoczoną w gorącej wodzie i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
W wydarzeniu wzięły udział:
Marzena
Joanna
Iwona
Bożena
Danuta
Sylwia
Dorota
Joanna
Angelika
Ela
Joanna
Dziękuje za wspólne smażenie 🙂
Z czym by nie były racuszki są pyszne. Dziękuję za wspólne smażenie. 🙂
Fajnie że z nami smażyłaś, smakowite i cudne są 🙂
Mniamuśne! Dzięki za wspólne smażenie 🙂 I do następnego wkrótce!
Pyszne…dzięki za wspólne smażenie.
Cudowne racuszki, dziękuje za wspólne smażenie 🙂
Pysznie wyglądają racuszki. Dziękuje za wspólne pieczenie.
Dziękuję za wspólne smażenie:)