Racuchy drożdżowe

Dzisiaj wieczorową porą 😉 Mam nadzieję, że mi wybaczycie.  Kuchnia wzięła udział w wydarzeniu Racuchy Drożdżowe zorganizowanym przez – Ciasto na niedzielę –  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Pyszne racuszki drożdżowe można podać z cukrem pudrem, konfiturą, można upiec z jabłkiem lub innym dodatkiem. Pyszności 🙂

DSC06789

500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych
szczypta soli
1 – 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko
Mąkę przesiać dodać sól, ja dodaje po boku. Zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
DSC06784
Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać resztę mleka i składników. Wyrobić łyżką, ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Na patelni lub w garnuszku rozpuszczmy smalec. Temperatura tłuszczu nie może być za duża bo wtedy nasze racuchy na wierzchu się spalą a w środku będą surowe. Nabieramy łyżką zamoczoną w gorącej wodzie i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

DSC06790

W wydarzeniu wzięły udział:
Marzena
Joanna
Iwona
Bożena
Danuta
Sylwia
Dorota
Joanna
Angelika
Ela
Joanna
Dziękuje za wspólne smażenie 🙂

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *