Rabarbarowo – miętowy ryż

Sezon na rabarbar trwa 🙂 w związku z tym mam dzisiaj dla was smaczne i orzeźwiające danie, które z powodzeniem może pełnić rolę deseru. Ryż w towarzystwie kwaskowego musu rabarbarowego połączonego z miętą. Jest pysznie.
DSC09260
100g ryżu długoziarnistego
4 łodygi rabarbaru
4 łyżki cukru / można dać więcej /
1/4 szkl.wody
4 listki mięty / średnie /

Rabarbar myjemy kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Dusimy około 10 minut. Lekko studzimy dodajemy miętę i blendujemy na mus. Ryż gotujemy w/g instrukcji na opakowaniu. Do lekko ciepłego ryżu dodajemy mus, mieszamy. Dekorujemy i mamy cudowny deser 😉 Smacznego
DSC09261

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *