Puree z dyni to fantastyczny dodatek do ciast, różnego rodzaju deserów, a także do potraw wytrawnych. Najlepiej przygotować czyste puree, tzn. bez żadnych ziół. Możemy je przechowywać w lodówce do 5 dni albo podzielić na porcje i zamrozić. Najlepsza do wykonania puree jest dynia hokkaido, wtedy puree jest gęste.
1 dynia hokkaido
Dynie myjemy, wydrążamy pestki. Kroimy na szerokie plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku / 200 stopni / Sprawdzamy miękkość i ewentualnie jeszcze chwilę pieczemy. Po upieczeniu studzimy, następnie możemy zdjąć skórki i zblendować sam miąższ lub zblendować całość. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody, a jeżeli wodnista, co może się zdarzyć w przypadku dyni muszkatołowej, odciskamy na sicie wyłożonym gazą. Gotowe.