Pulpety z indyka w sosie kurkowym

Wieczorow膮 por膮 mam dla Was pyszny przepis na rewelacyjne pulpety w sosie kurkowym. Akurat mamy sezon na kurki wi臋c korzystajmy ile si臋 da 馃檪 Gdyby艣cie jednak chcieli kurki zamrozi膰 na zimowe zapasy, nie zapomnijcie o blanszowaniu, w przeciwnym razie b臋d膮 gorzkie.

1 kg mi臋sa mielonego z indyka
3 cebula
1 jajko
s贸l
pieprz
1/4 szkl. wody gazowanej
4 艂y偶ki bu艂ki tartej
m膮ka do obtoczenia
400 g kurek
olej lub mas艂o klarowane do sma偶enia
3 艂y偶ki 艣mietany 30 %
Kurki oczyszczamy, wi臋ksze grzyby dzielimy, mniejsze zostawiamy w ca艂o艣ci. Jedn膮 cebul臋 siekamy w drobn膮 kostk臋, dodajemy do mi臋sa. Nast臋pnie dok艂adamy jajko, bu艂k臋, dolewamy wod臋, doprawiamy. Ca艂o艣膰 wyrabiamy, odstawiamy do lod贸wki na oko艂o 60 minut. Po tym czasie zwil偶onymi d艂o艅mi formujemy 艣redniej wielko艣ci pulpety, kt贸re obtaczamy w m膮ce. Pulpety gotujemy we wrz膮cej osolonej wodzie oko艂o 15 minut. Na patelni rozgrzewamy t艂uszcz, na kt贸ry k艂adziemy oczyszczone kurki i cebul臋 pokrojon膮 w pi贸rka. Ca艂o艣膰 dusimy oko艂o 20 minut. Nast臋pnie przek艂adamy do pulpet贸w. Ca艂o艣膰 zalewamy wod膮 lub bulionem warzywnym, do przykrycia. Dusimy oko艂o 30 minut, dolewamy 艣mietan臋 i zag臋szczamy m膮k膮 pszenn膮 / ale bardzo delikatnie / Smacznego.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *